Projektek / Projektek /
Projektek /

NÉPRAJZI MÚZEUM

Használt termék:

HIGH GRADE fibrillált műanyag szál

AVEEGLASS OPTIMO üvegszál

Helyszín, év:

Budapest, 2019 Szeptember

Kategória

Használt termék
HIGH GRADE fibrillált műanyag szál
AVEEGLASS OPTIMO üvegszál

Helyszín, év
Budapest, 2019 Szeptember

Alaplemez, falszerkezet és utófeszített gerenda szálerősítéssel.

A múzeum történetének első 150 évét meghatározta a megfelelő épületért, a gyűjtemények biztonságos elhelyezéséért való küzdelem. Az új épületet néprajzi múzeumi célra alakították ki, ezzel Európa talán egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeum épülete jött létre, ahol a korábbi  kiállítóhelyhez nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. 

Betontechnológiai oldalról is az volt az egyik fő elvárás, hogy a kiállított műtárgyak megóvása érdekében az épületben a páratartalomat állandó szinten tudják tartani, ezért az alaplemezek és pincefalak betonjával szemben a vízzárósági kritérium mellett szigorú párazáró követelményeket is támasztottak. Ezt több oldalról is biztosította a betont szállító Betonpartner Magyarország Kft: egyrészről a kémiai folyamatokat adalékszerrel kontrollálták a betonokhoz adagolt speciális Sika WT 200 kristályosodó és vízzáróság fokozó adalékszerek alkalmazásával. Másrészről az Avers Aveeglass Optimo mikrószál alkalmazásával a mechanikus erőhatásokat, azaz a beton szilárdulási fázisában fellépő nyers zsugorodási repedéseket minimalizálták.

Miért volt ennek a két anyagnak a kombinációja jó megoldás? A szilárduló beton a hidratáció, a száradás és egyéb belső átalakulások hatására zsugorodik. A beton zsugorodása és annak végértéke számos tényezőtől függ. 

A beton térfogatváltozása a kötéssel egy időben megkezdődik. A korai zsugorodás a beton friss, még képlékeny állapotában lép fel és az anyagban kapillárisokat hoz létre. A bedolgozott beton egy kezdeti rövid időszakban általában duzzad, de amikor a felületéről a vízfilm eltűnik, akkor elkezd zsugorodni. A korai zsugorodás gyors, rövid folyamat, a kötési idő végén ér véget, és a zsugorodás miatti feszültségek meghaladják a beton húzószilárdságát.

A keletkező repedések felületi hajszálrepedések, tágasságuk az 1-2 mm-t is elérheti kedvezőtlen klimatikus viszonyok mellett, de mélységük a felületi zónára korlátozódik, mivel a felületi zóna húzott, a keresztmetszet belseje nyomott.


A kémiai zsugorodás oka, hogy a hidratációs termékek (a cementkő) térfogata kisebb, mint a kiindulási anyagoké (cement + keverővíz). Ennek oka, hogy a vízmolekulák beépülnek a hidratációs termékbe, azaz a cement a keverővíz egy részét kémiailag megköti, ez általában a cement tömegének 22÷28 százaléka. A „maradék” vízből pórusvíz képződik, és a betonban marad vagy elpárolog.


Az Avers Aveeglass Optimo mikrószálak csökkentik a beton kezdeti zsugorodási repedéseinek kialakulását, azaz a beton korai kötési fázisában a lokálisan keletkező húzófeszültségeket felveszik. A beton zsugorodási viselkedése továbbá nagyban függ a környezeti hőmérsékletétől, a relatív páratartalomtól, és a légmozgástól (a szélsebességtől), valamint az utókezeléstől, és nem utolsó sorban a betonösszetételtől. A betonüzem részéről folyamatos odafigyelésre volt szükség, hogy a 2019. áprilisától 2020. decemberéig szállított nagy tömegű szerkezeti betonok folyamatosan a legnagyobb minőségi követelményeknek megfeleljen és a naponta kiszállított akár 1.000 m3 beton szivattyúval bedolgozható legyen, ami számszerűsítve kb. 45.000 m3 betont jelent (alaplemez és oldalfalak). A teljes építkezés alatt kb. 51.500 m3 beton került leszállításra és beépítésre (szerkezeti betonok, szigetelésvédő beton, CKT, gerendák és konzolok betonjai).

Betontechnológiai különlegesség volt a homlokzati ívet biztosító gerendák és konzolok megtervezése és leszállítása a Betonpartner Magyarország Kft részéről, mivel ezek a szerkezetek utófeszítést kaptak. A betonminőség C50/60 ezeken a részeken, és az utófeszítésből származó feszítő erők felvételére a pászmákon, hagyományos vasalaton kívül kivitelezés biztonság miatt a High Grade nagyteljesítményű műszálat is alkalmazták..

 

 

 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
 Galéria
‹ Vissza
Fel az oldal tetejére