Szálbeton technológia

Szálbetonok története - A különböző szálak építőipari alakalmazásának nyoma már az ókorban is fellelhető, gondoljunk csak a római Pantheon kupolaszerkezetére, amelyben állati szőröket találtak. Még korábbi alkalmazása a technológiának a vályogházak építésénél alkalmazott növényi rostok. A szálerősítésű kompozitok robbanásszerű fejlődése a hatvanas években indult el. Ez a tendencia tovább erősödött az új anyagok és felhasználási területek terjedésével. A szálerősítés a betontechnológiát már a kezdetektől megérintette, de tömeges alkalmazása a nyolcvanas - kilencvenes évekre tehető. Az erősítő szál anyaga kezdetben az acél és az üvegszál volt, majd a polimer technológia fejlődésével a műanyag szálak alkalmazása is előtérbe került. Az acélszál erősítésű betonok tapasztalatait használták fel a szintetikus szálak fejlesztése kapcsán, azzal a céllal, hogy a beton szívósságát növeljék. A polimer szálak kiváló olvasztósó- és korrózióállósága miatt ma már megkerülhetetlenek sok építészeti alkalmazás esetén.

Műanyag szálak alkalmazása - A több évtizedes tapasztalat és a fejlesztéssel járó vizsgálatok alapján választhatjuk ki a projektnek megfelelő szál típusát és szükséges mennyiségét. Az alkalmazásra kerülő műszál típusát az igénybevétel nagysága és körülményei, de leginkább gazdazdaságossági számítások határozzák meg.  Rendkívül sikeresnek bizonyultak a fibrillált szálak az elmúlt harminc évben, de nagyobb igénybevételeknél a makró polimer szálak előnyösebbek. Szálerősítéses beton alkalmazásával - a hagyományos vasbetonhoz képest - idő és pénz takarítható meg. A műanyag szálak alkalmazása javítja a repedés utáni szilárdságot. A szálak feladata és előnye egyben a repedésérzékenység csökkentése, a beton szívósságának növelése, a vasszerelési munkák megtakarítása, továbbá a beton kopásállóságának növekedése. 

   Diamond műszál ipari padló szerkezeti megerősítésére


AVERS FIBER szerepe a szálbeton technológia magyarországi bevezetésében és alkamazásában - Cégünk fő profilja a fibrillált és makroszál erősítésű betonszerkezetek tervezése, illetve az ezekhez szükséges építőipari szálak gyártása és forgalmazása. Az elmúlt évtizedekből több, mint 20 millió m2 elkészült ipari padló, térbeton és egyéb speciális betonszerkezet kötődik a nevünkhöz. Projektjeinknél a vasalat teljesen elhagyható volt, vagy – nagyobb terhelés esetén, a szálerősítést és a vasalatot kombináltuk. Az eredmény: kevesebb vas, kevesebb szerelési munka, gyorsabb kivitelezés, optimális tervezés és költségmegtakarítás. Az ipari padlók, térbetonok, betonutak és vízzáró szerkezetek megerősítésére alkalmazható fibrillált műszál, melyet Európa szerte 40 éve, Magyarországon közel 25 éve alkalmaznak. Nincs még egy fibrillált szál a piacon, ami ennyi tapasztalattal, referenciával és vizsgálati eredménnyel rendelkezik. Az acélszál és acélháló gazdaságos alternatívája. A szál hozzáadásával javulnak a beton mechanikai paraméterei, amit a statikai méretezések során is kihasználnak, figyelembe véve természetesen az egyes országok vonatkozó előírásait. Ugyanezen szál alkalmazásával a zsugorodási repedések 85%-kal csökkentek a szál nélküli betonhoz képest, tehát az így készült beton testsűrűsége magasabb, mikrorepedési hajlandósága minimális. A műtárgy nemcsak erősebb és ellenállóbb, de hamarabb is vehető igénybe, valamint a vízbehatolás mélysége is 25%-kal csökken, a High Grade szálas beton esetében emellett a törési energia nő.


Nagyszámú laborkísérlet - A statikai méretezés során alkalmazott szálak anyag ismeretének birtokában a gyártó áll, így ő készítteti el az akkreditált labor kísérleteket, mind az alapanyagra, mind a törési kísérletekre vonatkozóan. A statikai méretezés során használt tervezési értékek a nagyszámú gerenda kísérletek eredményei. A vizsgálatok által válik biztonságossá egy-egy szál alkalmazása. A Concrix ES makroszál világviszonylatban is egyedülálló vizsgálata során kiderült, hogy a szálakkal erősített, eltört panelben a többéves folyamatos terhelés hatására sem nyúlnak meg a szálak. A mikroszálainkat egy speciális szélcsatornás kísérlettel teszteltük, extrém időjárási viszonyokat szimulálva. 

 

   Nagypaneles vizsgálat a Budapesti Műszaki Egyetemen High Grade és Concrix ES műszálakkal


A műszál erősítésű betonok műszaki előnyei 

 1. » a szálbeton magasabb műszaki paraméterekkel rendelkezik
 2. » a szálerősítés növeli a betonszerkezetek hajlító-húzószilárdságát
 3. » az acélszál/acélháló sok esetben teljes mértékben kiváltható, vagy redukálható
 4. » a polimer szálaink alapanyaga sav-és lúgálló polyolefin, így agresszív és kültéri környezetben is alkalmazhatóak korróziós probléma nélkül
 5. » megfelelő szál alkalmazása esetén, bármilyen felületképzéssel, bevonatolással kompatibilis
 6. » a szálerősítés révén lehetővé válik a betonszerkezetek elvékonyítása és a filigránabb, íves szerkezetek kialakítása
 7. » jelentősen csökken a nyers zsugorodási repedések kialakulásának kockázata javul a szerkezetek vízzárósága
 8. » optimális terhelés eloszlás a háromdimenziós eloszlás által
 9. » környezetbarát technológia
 10. » 30 éves alkalmazási és tervezési tapasztalat

 

Műszállal erősített beton gazdasági előnyei

 1. » az acélháló/acélszál kiváltásával vagy redukálásával jelentős költségmegtakarítást tudunk elérni
 2. » sok esetben nincs szükség szerelőbetonra
 3. » gyorsabb és hatékonyabb kivitelezés kevesebb munkaerővel
 4. » általában nem szükséges betonpumpa használata
 5. » szerkezettől függően elvékonyíthatóak a szerkezeti vastagságok
 6. » alacsony szállítási és raktározási költség

 

A szálbeton technológia alkalmazási területei

 1. » ipari padló, esztrich
 2. » térbeton, betonút
 3. » előregyártott betonelemek
 4. » alap- és pályalemezek
 5. » vízzáró betonszerkezetek
 6. » lőttbeton szerkezetek
 7. » speciális betonszerkezetek - jégpálya, sportpálya, úszó betonponton...stb
  High Grade szállal erősített nagytáblás ipari padló

 

 

Környezettudatos termékfejlesztés

Recycling technológia a gyártás során

Publikációk

Szakmai lapokban, konferenciákon megjelent cikkek és előadások

Méretezési háttér

A tervezés során alkalmazott szabványok, műszaki előírások, irányelvek

ISO minősítés

ISO minőségirányítási rendszerek alkalmazása az egységesen magas minőségű szolgáltatásokért
Fel az oldal tetejére