Technológia / Technológia /
Technológia /

Környezettudatos termékfejlesztés

Újrahasznosítás

A fogyasztói életstílus környezetre gyakorolt hatása miatt egyre nagyobb tudatosságra van szükség, hogy élhető környezetet tudjunk kialakítani magunk körül. Ez a szemlélet vezetett bennünket oda, hogy olyan nyersanyagokat választottunk termékeink alapanyagaiként, amelyeket más ismert és használatos technológiákkal nem lehetne az építőipar számára hasznosítható termékké feldolgozni.

Feldolgozási technológiánk nélkül az általunk gyártott mikrószálak alapanyagának nagy része egyébként nagy valószínűséggel valamely hulladéklerakóban a környezetünket terhelné. Így azonban csúcsteljesítményű betontechnológiai szálakat készítünk.

Éves szinten kb. 50.000 kg anyagot
hasznosítunk újra!

ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer

Elsődleges célunk természetesen a minőségi termékek gyártása az építőipar számára. Miért ne tehetnénk ezt úgy, hogy az a környezetünknek is jó legyen? Ez a gondolat vezetett bennünket oda, hogy bevezessük cégünknél az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszert. 

A szabvány alapvető célja, hogy a környezetvédelmet és a környezetszennyezések megelőzését összhangba hozza a gazdasági, szociális és jogszabályi követelményekkel. Továbbá a környezetközpontú irányítási rendszer kialakítása révén cégünknél lehetővé vált a környezetbarát terméktervezés és professzionális gyártás.

Öko övegszálak az Avers-tól

Win-win helyzet az építőiparban

A műanyagipar ökoproblémája

A globális, jellemzően kőolajalapú műanyagipar jelentős erőfeszítéseket tesz ökológiai lábnyomának csökkentésére, hiszen termékei jelentős részben nem, vagy túl hosszú idő alatt bomlanak le a természetben, az újrahasznosítás pedig számos nehézséggel jár, és gyakran nem gazdaságos. Az ágazat egyik meghatározó problémája például, hogy a számos termék merevítésére használt, üvegszál-kompozitokban található üvegszálak megsemmisítése szinte lehetetlen. Mivel nem számítanak veszélyes hulladéknak és az újrahasznosítás korábbi formái nem voltak gazdaságosak, a legtöbb ilyen hulladék a földbe temetve végezte. A nagyságrendeket jellemzi, hogy 2025-től mintegy 80 ezer tonna üvegszál-kompozitot kell újrahasznosítani évente, csak Európában.

Az építőipar hulladékgondja

Ezzel párhuzamosan az építőiparban a szálbeton-technológia, azon belül a polimer mikroszálak alkalmazása bizonyos területeken iparági standarddá, szinte „kötelezővé” vált. Nem véletlen: a szálak használata szinte megszünteti a friss beton nyers zsugorodási repedéseit az első néhány órában, ami jelentősen javítja a beton élettartamát, fizikai tulajdonságait. Jelentős hátránya viszont, hogy ezek a néhány tíz mikron vastagságú polimerszálak nem bomlanak le, és a beton élettartamának végén mikroműanyagként szennyeznek tovább. A mikroműanyagokról pedig tudjuk, hogy mostanra a föld minden pontján jelen vannak, és a teljes élővilágra, az embereket is beleértve jelentős, még nem is egészen feltérképezett egészségügyi kockázatokat jelentenek.

A win-win megoldás

A két technológia problémáját egyszerre oldja meg az Avers az Aveeglass Optimo E-üvegszállal, amelynek húzószilárdsága meghaladja a legjobb polimerekét, sőt az acélszálakét is. Miután a szálak „kivédték” a zsugorodási repedéseket a beton „életének” első néhány órájában, a feladatuk lényegében véget ér. Ezt követően azonban, szemben a hagyományosnak mondható Ar-üveggel, az E-üvegszál 3-5 év alatt átkristályosodik, lebomlik, lényegében „feloldódik” a betonban, a beton anyagával egynemű szilikát vegyületekké alakul. Ezért a beton üvegszáltartalma az életciklus végén, 50-100 év utáni újrahasznosítva már nem jelent környezetterhelést, mint például az üvegszál erősítésű műanyagok esetében, ami különösen hasznos a következő nemzedékek számára.

Az Aveeglass Optimo E-üvegszál csomagolása is papír, ami szintén teljesen szétfoszlik a betonban a bekeverés során.

Fel az oldal tetejére