Szolgáltatások / Szolgáltatások /
Szolgáltatások /

Betontechnológia

Betontechnológiai tanácsadás

Igény esetén projektjeinkhez komplett receptúrát állítunk össze, figyelembe véve a betervezett szál típusát és mennyiségét.

Szálak bekeverése

A szálak hozzáadása a betonhoz történhet előregyártó üzemben, betonkeverő telepen és speciális esetben a helyszínen adagolva is. Alapvetően a szálak beadagolásával a receptúra nem változik. A minőségi betonok készítésére vonatkozó szabályok és szabványok betartása alapvelő fontosságú. Száltípusonként azért lehetnek különbségek a betonban való viselkedésüket illetően.

A bedolgozást illetően ezekről jó tudni, hogy ne érje meglepetés a kivitelezőt. Az alábbiakban ezekről részletesen írunk, de igény esetén telefonon és személyesen is rendelkezésre állunk partnereink részére. Nagyobb volumenű munka esetén betontechnológiai útmutatást is készítünk specifikusan a projektre vonatkozóan.

Mikrószálak viselkedése a betonban

Gyakori kérdés, hogy a szálakat mikor, hol és hogyan keverjük be. A bekeverés mikéntjét alapvetően a szálfelület nedvesíthetősége befolyásolja. Különbséget kell tennünk a szál alaptulajdonsága szerint nedvesíthető szálak (pl. üvegszál, mint Aveeglass termékek vagy a poli-akrilnitril szál, mint az  Avekril termékek) és víztaszító felületű, de felületkezelés folytán nedvesíthető szálak között (többnyire polipropilén mint a Multi).

Kezdjük ez utóbbival a Multival, mert ez az egyszerűbb. Ennél a száltípusnál szinte mindegy, hogy a nyers beton keverésének melyik szakaszában keverjük be. Biztonságosabb azonban, ha úgy járunk el velük, mint az első csoport tagjaival, lásd alább.

Az Avekril Conti, Aveeglass Optimo és Aveeglass Hybrid nagyon sok tekintetben eltérnek a többi hasonló célú, betonhoz kifejlesztett műszálaktól. Fontos ezért, hogy áttekintsük ezeknek a kiváló paraméterekkel rendelkező szálaknak a szakszerű felhasználását.

Például az Avekril Conti anyaga a poli-akrilnitril, egy nedvesíthető szál, szemben a polipropilén műszálakkal. Az Avekril Conti műszálak felülete előnedvesített a betonban való gyors elkeveredés, az antisztatizálás valamint hatékony utókezelés érdekében.

Hasonlóan viselkednek az Aveeglass üvegszál termékek víz hatására. Az üveg felülete is szereti és erősen köti a vizet. Gondoljunk csak arra, amikor két üveglap közé víz kerül, és azt szét akarnánk választani.

Az Avekril és Aveeglass termékeknek a felhasználás célját tekintve eme kiváló tulajdonsága azonban nem körültekintő keveréskor visszájára fordulhat. Ha ezek a szálak keveréskor közvetlenül vízzel találkoznak, a szálak megpróbálják azt felszívni. A szálak között kialakuló vízfilm olyan erővel tapasztja egymáshoz azokat, hogy a nyers beton további keverése közben kicsi az esély annak csomómentes szétkeverésére. Kedvezőtlen körülmények között, víz hatására különösen az Avekril Conti úgy össze tud állni, mint egy „felmosó rongy”. Az effektus hasonló ahhoz, mint a fent említett két üveglap közötti vízfilm,  ha ezeket szét akarnánk választani, a vízfilm lesz erősebb.

Fibrillált szálak viselkedése a betonban

A High Grade, High Grade Eco, Standard és Standart Plus szálak  keverőüzemben történő bekeverése nem hosszabbítja meg a keverési ciklust. Az egyes betonreceptúrákra előírt keverési időt kell betartani. Különleges betontermékek speciális keverései azonban hosszabb keverési időt igényelhetnek. A fibrillált szálakat adagolhatjuk közvetlenül a betonszállító mixer keverődobjába is. Fontos, hogy ez rétegesen történjen a betonüzemben. A csomagolást javasoljuk megbontani.

Amennyiben a bedolgozás során észleljük az inhomogén elkeveredést vagy a szálak nem nyilnak szét, akkor a mixerben a legmagasabb fordulaton át kell keverni a betont az egyenletes elkeveredésig. A fibrillált szálok valamennyi betonadalékszerrel bedolgozhatóak. A szálak csökkentik a friss beton konzisztenciáját.  A megkívánt konzisztenciát folyósítószerrel kell beállítani! A receptúrán felüli többlet víz hozzáadása TILOS!

Makrószálak viselkedése a betonban

A Concrix marószálak hozzáadás következtében a beton terülési értéke csökken, ezért esetleg folyósítószer hozzáadásával vagy más terülési osztály megválasztásával kell korrigálni. A receptúrán felüli többlet víz hozzáadása tilos. A betonreceptúra - szemszerkezet, cementtartalom, vízhozzáadás, víz/cement érték és beton adalékszerek hozzáadása-  változatlan formában alkalmazható. A Concrix szál a beton adalékszerekkel szemben semleges és alkáli álló.

Az adagolt szál mennyisége a statikai igénybevételtől függően változhat. A marószálak esetén a korrekt adagolás általában 3-4 kg/m3.

A tapasztalatok alapján a keverőüzemben történő adagolást javasoljuk (üzemi keverőbe közvetlen vagy az üzemben a mixterautó dobjába adagolva), így a szálak homogénen, labdásodás nélkül elkeverednek és a helyszínen jól kezelhető, gond nélkül bedolgozható betont kapunk. A Concrix  makrószál keverőüzemben történő bekeverése nem hosszabbítja meg a keverési ciklust. Az egyes betonreceptúrákra előírt keverési időt kell betartani. Különleges betontermékek speciális keverékei azonban hosszabb keverési időt igényelhetnek. A Concrix szálat adagolhatjuk közvetlenül a betonszállító mixer keverődobjába is.

Fel az oldal tetejére