Technológia / Technológia /
Technológia /

Méretezési háttér

A tervezés során alkalmazott szabványok, műszaki előírások, irányelvek:

 

  • MSZ EN 1992-1-1:2010 Eurocode 2.
  • MSZ EN 206:2014
  • MSZ 4798:2016
  • MSZ 4798:2016/2M:2018
  • MSZ EN 13670:2010
  • ÖVBB Faserbeton Richtlinie (2008) - szálerősítésű beton irányelv
  • Lohmeyer – Ebeling: Betonpadlók gyártó- és raktárcsarnokokban (2008)
  • Ipari padlók tervezési és kivitelezési szabályai (Építésügyi Műszaki Irányelv, 2020)

Több, mint húsz éves tapasztalattal rendelkezünk a fibrillált és makrószálerősítésű betonszerkezetek tervezését illetően, ami számszerűsítve több, mint 20.000.000 m2 elkészült, használatban lévő ipari padlót, térbetont és egyéb betonszerkezetet jelent világszerte. A szálerősítés sikerének elsődleges kulcsa a betonszerkezet hagyományos vasalatának komplett elhagyásában vagy nagyobb terhelés esetén a vasalat és a szálerősítés kombinálásában, ezzel a vasalat optimalizálásában rejlik. A technológia legrégebbi magyarországi referenciája a budaörsi Tesco hipermarket közel 20.000 m2 ipari padlója, ami 2000-ben készült el.

A szálerősítés ipari alkalmazásának további nagy előnye az időmegtakarítás. A vasalat redukálásából adódóan jelentősen csökken a vasszerelési munka,  ami a mai szakemberhiány esetén fontos szempont lehet.

Nincs jó vagy rossz termék, csak a megfelelő terméket a megfelelően helyen kell alkalmazni. Ebben nyújtunk komplett szakmai támogatást (tervezés, betontechnológia, projektmanagement). A műszálaink tervezési alapját a legfrissebb szabványok (Eurocode-ok) és az Osztrák Szálbeton Irányelv szerinti projekt specifikus számítás képezi.

Szálerősített betonszerkezetek tervezése során fontos a nagyszámú akkreditált laborkísérlet korrekt alkalmazása. Az anyagismeret birtokában a gyártó áll, mivel ő készítteti el az akkreditált laborkísérleteket, mind az alapanyagra, mind a törési kísérletekre vonatkozóan.  Az eredmények átlagolása és biztonysági tényezővel való "lerontása" a biztonság javára a gyártó feladata és felelőssége. Az ő általa adott tervezési értékkel számol a tervező.

Az összes szerkezet közül leginkább az ipari padlók tervezése és kivitelezett mennyisége növekszik, így ebben az ágban van a legnagyobb változás és fejlődés. A jövőt tekintve a pályalemezek fejlődése várható és minden olyan apróbb vagy deformált alakú szerkezeté, amely alatt  rugalmas ágyazat van tartószerkezetként.

Méretezés során fontos alapelvünk, hogy az ipari padló az a betonlemez, amely az épülettől, más szerkezettől statikailag független (dilatációval elválasztott),nem tartószerkezet, folytonos, rugalmas alátámasztású, azaz az alábbiakban megadott hasznos terhelésen, valamint a zsugorodási-, ill. hőmérsékleti terhelésen kívül más egyéb igénybevételre nincs méretezve. A méretezési eljárás nem vesz figyelembe az ipari padlóra ható nyomatékokat és vízszintes húzóerőket.

Osztrák Szálbeton Irányelv

Az irányelv részletesen kitér a szálerősítésű betonok tervezésének metódusaira. Nagy előnye, hogy a felhasználási célnak és a követelményeknek megfelelően osztályokba sorolja a szálbetonokat. Ez olyan specifikus jellemzők alapján történik, mint például a hajlító-húzószilárdság, repedés utáni viselkedés, tűzállóság növelése vagy a korai zsugorodás csökkenése. Miért az Osztrák Szálbeton Irányelv és miért nem a brit TR34? A szintetikus  vagy műszál erősítésű betonszerkezetek esetén a TR34 nem elegendő minden esetben. Ennek fő oka, hogy részletesebb kategorizálásra van szükség.

A brit TR34 Irányelv főként az acélszálak méretezésére készült és nem foglalkozik olyan részletesen a műszálak  kategorizálásával, mint az Osztrák Szálbeton Irányelv.

A fentiekből adódó okok miatt az Osztrák Szálbeton Irányelv számítási iránymutatását alkalmazzuk. Az alapokat az EuroCode adja és az AxisVM végeselemes program segítségével számolunk.

Fel az oldal tetejére